Monday, November 14, 2011

Ikan Cencaru Masak Sumbat

Mari kita masak ikan cencaru sumbat. sedap ok. bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti di bawah:

  1. Ikan cencaru la of coz (tak kesah la berapa ekor dalam 2-3 pun dah cukup)
  2. Cili masak dalam 20-25 tangkai
  3. Bawang putih 7-9 ulas
Cara-cara nak masak? sonang la sangat. sap sap soi. taraaaa.... dah siap.




ok. mula-mula:
  1. Haruslah siang ikan dengan bersih tos dan kunyitkan
  2. Kisar cili masak dengan bawang putih. jangan lupa buang biji dia k. 
  3. Panaskan minyak dan masakkan sambal hingga masak. masukkan sedikit garam.
  4. Bila sambal dah masak, sumbatkan sambal pada ikan kat celah perut dan sumbat juga di bahagian tepi ikan, buat potongan serong sket la kat badan dia.
  5. Goreng ikan yang telah disumbat dengan sambal hingga masak
  6. sedia untuk dihidang
Selamat mencuba. Gambar agak comotla, sebab aku dh transfer sambal ke pinggan lain tapi tak lap. ngeeee. Tapi hati-hati la masa nk buang biji cili masak tu, lama sgt pegang nnt tangan jadi pedas.