Tuesday, November 8, 2011

Asam Pedas Melaka

abah kita org Melaka, malu la kan kalau kita masak asam pedas pun tak reti. so hari ni nak bg korang resepi asam pedas Melaka k.

Bahan-bahan 
  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 25 tangkai cili kering (yg ni agak-agak la, lg merah, lg pedas, lg sedap) 
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu teh halba
  • 1 sudu teh lada hitam
  • sedikit belacan
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • Air asam jawa
  • Minyak untuk menumis
  • Ikan (tenggiri / parang / selar pun boleh)
  • Tomato/bendi/kacang panjang sebagai sayur sampingan
  • Daun kesum
  • Bunga kantan
cara-cara membuatnya:
  1. Kisar kesemua bahan yang dihighlight kan
  2. Tumis halba hingga naik bau
  3. kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar
  4. tumis lagi hingga bahan tumisan tu meletup-letup effectnya. kikiki
  5. agak-agak cili dan bahan tumisan dah masak, masukkan ikan
  6. kacau ikan dengan bahan tumisan (biarkan seketika)
  7. kemudian masukkan air asam jawa (agak-agakla kemasamannya, untuk permulaan masukkan 1 sudu setengah besar asam jawa ke dalam 3/4 cawan yang berisi air) alter ikut selera sendiri k.
  8. agak-agak dah mendidih sket, masukkan tomato/bendi atau apa saje sayur yg nak masuk
  9. Jangan lupa masukkan daun kesum and bunga kantan
  10. titikkan serai
  11. bubuh sedikit garam
  12. dah menggelegak tutup api
  13. sedia untuk dihidang
kalau nak lagi terbaik, masak 2-3 jam awal sebelum makan biar rasa dia betul-betul menyengat. ngeee :))




selamat mencuba!!!

No comments: