Bahan-bahan
- 1/2 labu bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 25 tangkai cili kering (yg ni agak-agak la, lg merah, lg pedas, lg sedap)
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu teh halba
- 1 sudu teh lada hitam
- sedikit belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- Air asam jawa
- Minyak untuk menumis
- Ikan (tenggiri / parang / selar pun boleh)
- Tomato/bendi/kacang panjang sebagai sayur sampingan
- Daun kesum
- Bunga kantan
cara-cara membuatnya:
- Kisar kesemua bahan yang dihighlight kan
- Tumis halba hingga naik bau
- kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar
- tumis lagi hingga bahan tumisan tu meletup-letup effectnya. kikiki
- agak-agak cili dan bahan tumisan dah masak, masukkan ikan
- kacau ikan dengan bahan tumisan (biarkan seketika)
- kemudian masukkan air asam jawa (agak-agakla kemasamannya, untuk permulaan masukkan 1 sudu setengah besar asam jawa ke dalam 3/4 cawan yang berisi air) alter ikut selera sendiri k.
- agak-agak dah mendidih sket, masukkan tomato/bendi atau apa saje sayur yg nak masuk
- Jangan lupa masukkan daun kesum and bunga kantan
- titikkan serai
- bubuh sedikit garam
- dah menggelegak tutup api
- sedia untuk dihidang
kalau nak lagi terbaik, masak 2-3 jam awal sebelum makan biar rasa dia betul-betul menyengat. ngeee :))
selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment